Όροι και Ασφάλεια

Σήμανση – Σηματοδότηση

Μην παραβιάζετε τα προειδοποιητικά και απαγορευτικά σήματα που είναι τοποθετημένα στο χιονοδρομικό κέντρο και προειδοποιούν για επερχόμενους κινδύνους και κυρίως μην εισέρχεστε ποτέ σε πίστα, μονοπάτι η διαδρομή με την ένδειξη “κλειστή”. Συμβουλευτείτε τις πινακίδες και μην επιχειρείτε ποτέ κατάβαση σε άγνωστες πλαγιές, μέσα σε δάση, ανάμεσα από τους πυλώνες.

Η οριοθέτηση των πιστών μας έχει γίνει με πινακίδες, τοποθετημένες περιμετρικά των πιστών, όπου επισημαίνεται ο αριθμός, η ονομασία, η κατεύθυνση και ο βαθμός δυσκολίας της πίστας μέσω του αντίστοιχου χρώματος. Ως πράσινες πίστες θεωρούνται τα πλατό εκμάθησης αρχαρίων. Ως μπλε οι πίστες με κλίση μέχρι 25%, ως κόκκινες οι πίστες με κλίση μέχρι 45%, ως μαύρες οι πίστες με κλίση πάνω από 45%.

Να ακολουθείτε πάντα τις προσανατολιστικές πινακίδες, να συμβουλεύεστε τις πινακίδες οριοθέτησης και σήμανσης πιστών και να παραμένετε πάντα εντός του οριοθετημένου χώρου του χιονοδρομικού κέντρου. Μην προσπερνάτε ποτέ μέτρα ασφαλείας όπως απαγορευτικά σήματα, προστατευτικά δίχτυα, πασσάλους κινδύνου και σχοινιά αποκλεισμού.

Εκτός των οριοθετημένων ανοικτών πιστών, το κέντρο μας, αν και προθυμοποιείται πάντα για διάσωση, δεν φέρνει καμία ευθύνη σε περίπτωση οποιουδήποτε ατυχήματος.

 

Διάσωση

Η ομάδα διάσωσης αποτελείται από έμπειρους πιστέρ – τραυματιοφορείς, οι οποίοι φροντίζουν καθημερινά για τον έλεγχο και την ασφαλή λειτουργία των πιστών, την τήρηση των κανόνων χιονοδρομικής κυκλοφορίας, την περίθαλψη των ατυχημάτων και την γενικότερη ορεινή διάσωση στο κέντρο. Οι πιστέρ ελέγχουν συνεχώς τις ανοιχτές πίστες του κέντρου. Ο τελευταίος έλεγχος διενεργείται ακριβώς μετά το κλείσιμο των αναβατήρων, γι’ αυτό φροντίστε να είστε πάντα συνεπείς με το ωράριο λειτουργίας του κέντρου. Όλα τα ατυχήματα μεταφέρονται με ασφάλεια στον χώρο του ιατρείου του κέντρου, όπου εκεί περιθάλπονται από το ιατρικό προσωπικό, ενώ τα επείγοντα περιστατικά μεταφέρονται με ασθενοφόρο του ΕΚΑΒ στο πλησιέστερο νοσοκομείο της περιοχής κατόπιν ιατρικής εντολής.

Η υπακοή στις οδηγίες των πιστέρ αποτελεί υποχρέωση για κάθε χιονοδρόμο, ενώ η ανυπακοή αποτελεί παράπτωμα, διότι μόνον έτσι υποστηρίζεται η ασφαλή λειτουργία των πιστών και η αποφυγή πιθανών τραυματισμών. Όταν βρίσκεται στις πίστες φροντίστε να τηρείτε πάντα τους 10 κανόνες χιονοδρομίας FIS και να χιονοδρομείτε με ασφάλεια σεβόμενοι τον εαυτό σας και τους άλλους χιονοδρόμους. Σε περίπτωση ατυχήματος αναφέρατε το συντομότερο δυνατόν το συμβάν σε κάποιον πιστέρ ή στον πλησιέστερο σταθμό αναβατήρα ή στο ιατρείο ή τηλεφωνήστε αμέσως στο 2332102025.

 

Χιονοστιβάδες

Οι χιονοστιβάδες αποτελούν δεν είναι συχνό και επικίνδυνο φαινόμενο για τα ελληνικά χιονοδρομικά κέντρα. Ωστόσο η ραγδαία διάδοση του off-piste ski παγκοσμίως, θα πρέπει να μας ευαισθητοποιήσει περισσότερο σε θέματα επικινδυνότητας χιονοστιβάδων. Όταν συνδυαστούν οι κατάλληλες συνθήκες (ύψος-είδος χιονιού, θερμοκρασία, δραστηριότητα ανέμου, κλίση και προσανατολισμός και πλαγιάς), τότε χιονοστιβάδες, μικρές η μεγάλες, δημιουργούνται σε όλα τα βουνά και σε μερικές περιπτώσεις μπορεί να αποβούν μοιραίες. Στο χιονοδρομικό κέντρο μας δεν υπάρχει ιστορικό με χιονοστιβάδες, παρόλα αυτά μετά από πολύ έντονες χιονοπτώσεις διενεργούνται αναλύσεις των χιονοστρωμάτων (snow-profile) και εκδίδονται δελτία επικινδυνότητας χιονοστιβάδων σύμφωνα προς την διεθνή κλίμακα E.I.DAVOS, τα οποία θα πρέπει να λαμβάνονται υπ’ όψη από όλους τους χιονοδρόμους πολύ σοβαρά.

Υπενθυμίζουμε ότι το σκι εκτός πίστας γίνεται μόνο με δική σας ευθύνη και σε περίπτωση που αγνοείτε τα προειδοποιητικά και απαγορευτικά σήματα, διακινδυνεύετε την ζωή σας και την ζωή άλλων χιονοδρόμων.

Εντός των ορίων ευθύνης του χιονοδρομικού κέντρου απαγορεύεται οποιαδήποτε άλλη αθλητική υπαίθρια δραστηριότητα κατά τη διάρκεια του χειμώνα, που θέτει σε κίνδυνο χιονοδρόμους και επισκέπτες, όπως ορειβατική διάσχιση εντός των πιστών, αλεξίπτωτο πλαγιάς, ορεινή ποδηλασία, τετρακίνητα οχήματα κ ATVs, snowmobiles, ποδήλατα χιονιού κτλ. Η χιονοδρομία επιτρέπεται μόνο με συμβατό εξοπλισμό ασφαλείας (ski, snowboard), ενώ η χρήση ελκήθρων ή snowmobiles γίνεται μόνο στον επιτρεπόμενο χώρο. Για ευνόητους λόγους αποφυγής σοβαρών ατυχημάτων δεν επιτρέπεται η χιονοδρομία σε άτομα τα οποία μεταφέρουν παιδάκια σε μάρσιππο.

 

Διάστρωση πιστών

Σκοπός μας είναι να επιτυγχάνεται πάντα η καλύτερη δυνατόν διάστρωση, έτσι ώστε οι φίλοι της χιονοδρομίας να βρίσκουν καθημερινά φαρδιές, καλοπατημένες με λεία επιφάνεια, συμπαγείς και ασφαλείς πίστες. Η καθημερινή ορθή διάστρωση δημιουργεί αλλεπάλληλα ομογενή, σκληρά στρώματα χιονιού, προσδίδοντας μεγαλύτερη αντοχή στην χρήση και στις θερμοκρασιακές μεταβολές, συμβάλλοντας έτσι στην απόλαυση και την ασφάλεια των χιονοδρόμων και στην επιμήκυνση της χιονοδρομικής περιόδου. Τα διαστρωτικά μηχανήματα ενεργοποιούνται κατά κανόνα μετά το κλείσιμο των αναβατήρων και την εκκένωση των πιστών, αλλά σε περίπτωση συνεχόμενης χιονόπτωσης ή βλάβης ή επείγουσας διάσωσης, τότε κατ’ εξαίρεση μπορούν να κινηθούν και εντός των ωρών λειτουργίας του κέντρου. Απαιτείται ιδιαίτερη προσοχή από ορειβάτες ή χρήστες ορειβατικού σκι που ενδεχομένως να επιχειρήσουν να περάσουν από τις πίστες τις ώρες που το κέντρο είναι κλειστό και επιχειρούν τα διαστρωτικά μηχανήματα.